Birinci Hamur Kâğıt Nedir? : 1.hamur kağıt , selülozu çok , odunu az olan , beyaz renkli kağıttır. Kitap baskısında , antetli kağıt basımında, defterler, ders kitapları, test kitaplarının basımında ve benzeri matbaa baskı işlerinde tercih edilir.Değişik gramajlarda bulunmaktadır.En çok tercih edilen kağıt türlerindendir.
İkinci Hamur Kâğıt Nedir? : 2.hamur kağıtlarda , odun miktarı ile selüloz miktarı neredeyse eşittir. Fiyatının , 1. hamur kağıda nazaran, daha uygun olması nedeniyle , kitap baskısı gibi matbaa işlerinde tercih edilmekte. Tercihen , değişik gramajlarda bulunmaktadır.
Üçüncü hamur Kâğıt Nedir? : Odun miktarı çok , selüloz miktarı azdır.Rengi sarıya yakındır.Bazı yazarlar, kitap baskılarında bu kağıt türünü tercih ederler.
Kuşe Kâğıt Nedir ? : Yüzeyleri dolgu maddeleri ile kaplanıp perdahlanarak kaliteleri yükseltilen bu kâğıtların her iki yüzü parlak olanlarına kuşe kâğıdı denir.
Kuşe kağıtlar ; mat kuşe ve parlak kuşe kağıdı olmak üzere iki çeşittir. Kuşe kağıtlar genellikle , broşür baskısı , poster baskısı, afiş , dergi baskılarında tercih edilirler. Kuşe kağıtlar, bastırılacak işlere göre çok çeşitli gramajlarda bulunmaktadır.
Tabii Kuşe Nedir ? : Tabii kuşede dolgu maddeleri, kâğıt hamurunun içine karıştırıldığı için, yüzeysel dolgu maddeli kuşe kâğıtlara oranla bunların beyazlıkları daha azdır.
Karton Kağıt : Bitkisel selülozun mekanik veya kimyasal işlemlerden geçerek veya geridönüşümlü kartonların yeniden liflendirilmesiyle elde edilen hamurlardan üretilen sert , dayanıklı ve kalın kâğıt malzemesi olarak tanımlanabilir.
Krome Karton Kağıtlar Nasıl Olur ? : Bir yüzleri satine edilmiş olup çoğunlukla , dışı renkli işlerde , ilaç kutuları ve diğer küçük ambalaj işlerinde kullanılmaktadır.
Krome Lüks Karton Kağıtlar Nasıl Olur ? : Bir yüzleri çok iyi satine edilmiş olup lüks kapak , davetiye basımı , kartvizit baskısı ve diğer reklâm işlerinde tercih edilir.
Bristol Kartonlar : Çok iyi cins kartonlar olup , roman kitapları , hikaye kitapları ve diğer tür kitap baskılarında kitap kapağı olarak tercih edilir.
Dosyalık Kartonlar : Bristol kağıt cinsinden olup, genellikle dosya baskısında ve kartelalı baskı işlerinde tercih edilmekte.
Gri Mukavva : El işlerinde ve baskı makinelerinde kullanılmak üzere iki çeşitte imal edilir. Uzun elyaflıdır. Kutu imalatı , ambalaj imalatı ve benzeri işlerde , ciltlemede kapak olarak da kullanılanılır. Gri Karton ve mukavva ürünler düzgün satıhlı ve %100 geri dönüşümlü kağıtlardan üretilmekte.
Saman Mukavva : Yalnızca el işleri için imal edilirler. Kısa elyaflı olup , gevrek bir yapıdadır. Çabuk kırılır. Ana maddesi buharlaştırılmış samandır.
Holzpappe (Odun hamurundan oluşan) : Bu mukavvaların ana maddesi kısa lifli odunlardır.Takvim yapımı ve çeşitli pano işlerinde kullanılır.
Astarlı Mukavva : Ana maddesi buharlaştırılmış odun parçalarıdır. Astarlı olduğundan lüks kutu işlerinde ve ambalaj yapımında iyi netice verir.
Preslenmiş Mukavva : Hadern denilen bir maddeden yapılır. Sert bir taşla zımparalanıp cilalanır. Çok sert olduğundan klasör, kartaj işlerinde kullanılmakta.
Sert Mukavva : İsminden de anlaşıldığı üzere sağlam , sert bir yapıdadır. Bükülebilir, fakat kırılmaz.Çanta imalatında , fihrist ve kartela işlerinde kullanılır.
Sırt Mukavvası : Esnek bir yapı olup , kitap sırtlarının yapımında kullanılmaktadır.
Pelur Kâğıt Nedir ? : Çok hafif , transparan (ışık geçirgen) ve çok ince kâğıttır. Düz ve soğan pelur cinsleri mevcuttur. Artık günümüzde fazla üretilmediğinden , pek tercih edilmemektedir.
Otokopi veya Otokopili Kâğıtlar : Diğer adı mikro kapsül sıvamalı kâğıt olan otokopi kâğıtları , kendinden kopyalı kâğıtlar olarak bilinir. Kâğıdın bir yüzüne gözle göremediğimiz , içi mürekkeple dolu mikro kapsüller sıvanır. Kâğıdın diğer yüzüne sert bir cisimle bastırıldığında (kalem gibi) mikro kapsül patlar ve bir alttaki kâğıt yüzeyine aynı görüntü geçer. Fatura, irsaliye, çok nüshalı formlar gibi işlerde kullanılır. CB, CFB, CF cinsleri mevcuttur.
Ozalit Kâğıtları : Kâğıt veya aydınger orijinallerden resim ve proje çoğaltmaya yarayan yüzeyi ışığa karşı duyarlı madde ile kaplı kâğıttır.Yapılan montajların baskıdan önce müşteriye onay için ozalit maketleri kullanılır ve direk montajda kullanılır.
Aydınger Kâğıtları : Daha çok mimarların kullandığı kaygan yüzeyli , saydam , ışık geçirgenliği olan özel bir kâğıt cinsidir. Çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Eskiden , geleneksel animasyon yapımında da kullanılmaktaydı.
Papye Kâğıdı : İçinde herhangi bir dolgu maddesi olmayan emici yumuşak kâğıt.
Kâğıdın Gramajı Ne Demek ? : 1m2/gr , yani kağıdın gram cinsinden ağırlığını ifade eder.
Kâğıdın Hamuru Ne Demek ? : Kâğıdın imal edilmeden önceki son hali.
Kâğıdın Suyu veya Kağıdın Su Yolu Ne Demek ? : Kâğıdın makinede dokunuş , çeviriş istikametini ifade eder.
Rulo Kâğıt Nedir ? : Bobin halinde sarılmış , çok uzun , kesintisiz kağıt.
Kalender : Kâğıt fabrikalarında kâğıt ütüleme ve parlatma ünitesi veya makinesi.
Higrometre Cihazı Nedir ? : Nem ölçü aleti…
Stifnis : Kartonun eğilmeye karşı gösterdiği direnç olarak tanımlanan stifnis kutu üretiminde kullanılacak kartonun en önemli özelliğidir.
Kaliko Cilt Bezi : Kalikolar pamuk ipliğinden yapılan cilt bezleridir. Dayanıklı cilt yapımında kullanılır. İlk olarak 1825’de yapılmıştır.Suya karşı hassastır. Islaklık leke bırakır. Sudan etkilenmeyeni de yapılmıştır. İki yüzü de örülmüştür. Fakat örgü dışarıdan belli olmaz.
Tül (Gaze) : Ciltçilikte , kitapların sırt kısmına konan ve formaların, kendisine dikildiği veya zamklandığı seyrek elyaflı fakat sağlam olan pamuklu bez.Kitap sırtlarının daha da sağlamlaştırılması amacıyla kullanılmaktadır.
Vinly – Vinleks Cilt Bezi : Ana maddesi PVC (POLY VİNLY CLORUR) dır. Yıkanabilir, dayanıklıdır. Çeşitli kalınlıkta yapılabilir.
Diğer Cilt Bezleri : Cilt kapağı olarak kullanılmayan tülbent, Paprolin bezlerde vardır. Bunlar daha çok harita onarımında , şerit yerine forma sırtlarında kullanılır.
Alkor : Taşıyıcıları iplik değil kâğıttır. Ambalaj kâğıtları üzerine PVC kaplanarak yapılır.
Suni Deri : Dosya, klasör, kitap cildi, sümen yapım işlerinde kullanılır. Ana maddesi PVC’dir.
Deri Çeşitleri : Maroken , Sahtiyan , Keçi , Koyun derileri cilt işlerinde en çok kullanılandır. Sayılanların ilk üçü en iyi ve dayanıklı olanıdır. Bunlar kimyasal işlemden sonra ciltlemede kullanılır. Koyun derisi ucuz, dayanıklı ve parlak olduğundan renklendirilerek kullanılır. Renklendirme de analin ve örtücü boya kullanılır. Örtücü boya derideki hataları giderir.